tisdag 28 juli 2015

Panik och ångestattacker

När man lever i dagens samhälle med all stress och alla krav så är det inte ovanligt att många personer lider utav ångest och eller panikattacker. Detta är speciellt vanligt bland ungdomar. Man måste leva upp till alla krav som finns, man måste se ut och va på ett speciellt sätt för att vara accepterad i samhället. Ibland känns det som om att man aldrig någonsin kommer att duga.
Det är fan inte konstigt att bägaren rinner över för så många personer med tanke på vilket samhälle vi lever i.

Hur som helst, jag hittade en lista som beskrev hur man ska bete sig mot folk som fått en panikattack och med tanke på att det är så pass vanligt i vår vardag så tänkte jag att det kunde vara en bra idé att dela med sig av den.

1. Symptom
Det märks sällan innan en person får en panikattack. När det väl slår till finns flera symptom, personen kan uppleva hjärtklappning, skakningar, tryck över bröstet, ont i magen, ökad puls, stickningar, domningar, svettningar, overklighetskänslor, illamående, yrsel eller börja hyperventilera.
– Om du märker något av symptomen hos någon kan du fråga om personen har upplevt det förut och om den känner igen symptomen. Symptomen kan vara olika från person till person.
2. Behöver inte åka till sjukhuset
En panikångestattack håller vanligtvis i sig i ungefär tio minuter. Sjukvården kan inte behandla själva attacken så det är inte nödvändigt att söka vård under tiden, det går bra att göra efteråt. Det bästa är att lyssna på personen.
– Känner personen att man ska åka in kan man göra det.
3. Lugna
Det är bra att själv vara lugn, då går det att hjälpa personen genom att ta lugna, djupa andetag tillsammans med den för att hitta lugnet och återta kontrollen över andningen.
– Det är viktigt att hålla lugnet själv. Är det en panikångestattack finns inte så mycket att göra just då förutom att finnas och stötta.
4. Lämna inte
Håll personen sällskap. Den som har en panikångestattack kan gå in i sig själv så det kan vara bra att tala med den under tiden.
– Försök att prata med personen och kanske stryk den över axeln för att visa att det finns någon där.
5. Fråga personen
Men alla vill inte ha samma typ av stöd så låt personen avgöra själv. Upplevelsen kan vara olika från person till person.
– Fråga personen. Det kan vara så att den inte vill ha någon närkontakt. Lyssna till personen i största möjliga mån. I vissa fall kan det bli värre ifall du tränger dig på med kramar eller annan beröring. Kolla först med personen. 
6. Förminska inte
– Du kan säga du förstår att det är jobbigt och att det går över, men gör det utan att förminska, det är viktigt att visa för att personen att den får uppmärksamhet och hjälp att hålla ut.
7. Prata efteråt
Direkt efter att någon haft en attack kan det vara bra att bara visa att du finns där.
– Stanna kvar, kanske fråga om personen vill ha vatten, ge beröring men främst stanna kvar
Efter lite längre tid kan det vara tillfälle att fråga om personen vill ha stöd för att söka hjälp om den inte redan har det.
– Ångestattacker kan leda till ett undvikande beteende som leder till ett mer begränsat liv, till exempel undvikande av vissa platser, miljöer eller situationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar